OSB'lerde Hizmet ve Destek Alanları Oluşturma


OSB LERDE HİZMET VE DESTEK ALANLARI OLUŞTURMA

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda, “hizmet ve destek alanları” ile “ortak kullanım alanları” tanımlanmıştır.

Hizmet ve destek alanları küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık sektörlerinde katılımcı veya katılımcının kiracısı olarak faaliyet gösterilen alanlardır. Bu alanlar; OSB büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla olamaz, ortak kullanım alanı olarak değerlendirilemez, imar tadilatına konu edilmesi halinde karşılığı aranmaz. Bu alanlarda 3 bin metrekareden küçük parsel oluşturulamaz.

Ortak kullanım alanları ise sosyal, idari ve teknik altyapı ve hizmet alanları ile park alanlarıdır. Bu alanlarda çıraklık okulu, meslek okulu, bölge yönetimi, sendika, toplantı salonu, sergi alanı, lokanta, kafeterya, güvenlik, cami, kreş, KOSGEB hizmet birimleri, sağlık tesisi, bankalar, alışveriş merkezi gibi idari ve sosyal tesisler yer alabilmektedir. Ortak kullanım alanları bir OSB’de bölge büyüklüğünün en az yüzde 8’i kadar olmak zorundadır. OSB sınırları içindeki ortak kullanım yerlerinin tasarrufu OSB’ye aittir. Bu alanlara ilişkin yatırımları ve masrafları belirleme yetkisi OSB Yönetim Kurulu’na aittir.

Hizmet ve destek alanlarında bulunan parsel sayısı, OSB’ler için kritik bazı hesaplamalara esas alınmaktadır. Örneğin 4562 sayılı Kanun’a göre, katılımcıların müteşebbis heyette temsil edilebilmeleri için, OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanındaki toplam parsellerin 1/3’ünün işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olması gerekir. Yine bir OSB’nin, Genel Kurul sistemine geçmesi için, onaylı parselasyon planında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanındaki toplam parsellerin 1/2’sinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olması gerekir.

Görüldüğü üzere, yeterli sayıda işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmış olup olmadığının tespitinde sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanı parselleri sayısı esas alınmakta, ortak kullanım alanları ise bu hesaplamanın dışında tutulmaktadır.

Uygulamada bazı OSB’lerin onaylı parselasyon planında, hizmet ve destek alanları ile ortak kullanım alanlarının tek bir parsel üzerinde gösterildiği, söz gelimi bir parsel üzerinde toplam alanın sağlık merkezi, ibadet tesisi ve ticaret alanı olarak ayrıldığı görülmektedir. İmar planında hizmet ve destek alanı (sağlık merkezi ve ticaret alanı) ile ortak kullanım alanının (ibadet tesisi) tek bir parselde gösterilmesi, bu parselin kaç metrekaresinin hangi alan kapsamında olduğu belirsizliğini ortaya çıkardığı gibi söz konusu parselin hizmet ve destek alanı parseli mi veya ortak kullanım alanı parseli mi olarak niteleneceği hususunda muamma oluşturmaktadır.

OSB’ler, yukarıda bahsi geçen hesaplamaları yaparken parsel sayısı hesabında karmaşaya düşmemek için, mezkur kanunun hesaplamalara esas aldığı hizmet ve destek alanları ile hesaplama dışında tuttuğu ortak kullanım alanlarını birbirinden ayırmalı ve söz konusu alanları onaylı parselasyon planında ayrı ayrı göstermelidirler.